• office@abcmedicalcenter.ro
  • 0241 610199

Alzheimer – ce trebuie sa stii

Alzheimer – ce trebuie sa stii

Boala Alzheimer este o atingere cronica, cu evolutie progresiva, a unei parti a creierului, caracterizata prin alterarea intelectuala ireversibila, ducand in cele din urma la dementa.

Boala se caracterizeaza prin degenerescenta nervoasa, din cauza micsorarii numarului de neuroni, atrofia creierului si prezenta “placilor senile”. Neurologul german Atlois Alzheimer este cel care a descris pentru prima data aceasta boala in 1906. La autopsia unei paciente cu dementa, el a observat acumularea unor substante proteice sub forma de placi si degenerescenta neurofibrilara, considerate in continuare drept principalele semne ale bolii Alzheimer.

Cum se manifesta?

Boala se manifesta la inceput prin pierderi ale memoriei si dezorientare in timp si spatiu, simptomele accentuandu-se progresiv: functiile intelectuale precum memoria, orientarea si capacitatea de a efectua calcule mentale se degradeaza. Simptomele se explica prin degenerarea celulelor nervoase. Pierderea treptata a autonomiei pacientului cu boala Alzheimer necesita, in timp, asistarea si apoi instutionalizarea permanenta a bolnavului.

Primele simptome ale bolii Alzheimer sunt banale si difera de la o persoana la alta. In general, importanta lor se agraveaza in timp.

  • Tulburarile de memorie sunt semnele caracteristice ale bolii. Ele afecteaza evenimentele din trecut (incapacitatea pacientului de a-si aminti evenimentele importante din viata sa), cunostintele acumulate in viata profesionala si cunostintele de cultura generala.
  • Tulburarile de comportament, relativ precoce, sunt deseori remarcate tardiv: indiferenta si reducerea activitatii, ca urmare a pierderilor de memorie. Se poate asocia un sindrom depresiv. In plus, pot sa apara tulburari de personalitate: iritabilitate, idei de persecutie, etc.
  • Afazia (tulburari ale limbajului) nu este observata de la inceput: bolnavul isi cauta cuvintele sau utilizeaza perifraze apropiate cuvintului dorit. Apoi, afazia devine evidenta: bolnavul prezinta o incoerenta verbala, cu inversiune sau substitutie a silabelor sau cuvintelor. Apar tulburari grave ale intelegerii limbajului.

Se instaleaza dificultatea de a efectua chiar si cele mai banale gesturi, in absenta unei paralizii:
-bolnavul nu poate tine o furculita in mana, nu se poate imbraca sau incalta.
-afectarea memoriei recente (numele persoanelor, evenimentele recente, etc.)
-dificultati in retinerea de noi informatii
-dificultati in efectuarea unor actiuni obisnuite (incuierea usii, luarea medicamentelor, gasirea obiectelor, etc.)
-tulburari ale limbajului
-pierdere progresiva a simtului orientarii in spatiu sau timp
-dificultati in recunoasterea persoanelor
-afectarea memoriei pe termen lung (pierderea amintirilor din copilarie sau din tinerete)
-modificari de comportament
-modificari ale personalitatii

La ABC Medical Center beneficiati de experienta si profesionalismul dlui. Dr. Neurolog Barbu Adrian.

In baza biletului de trimitere de la medicul de familie consultatiile sunt GRATUITE.

Pentru informatii si programari, va stam la dispozitie la tel. 0241 610199   / 0742 145114

Leave a Reply