• office@abcmedicalcenter.ro
  • 0241 610199

Riscul major în cazul herniilor cervicale

Riscul major în cazul herniilor cervicale

Riscul major în cazul herniilor cervicale neglijate constă în compresiunea maduvei cu consecinţe dezastruoase ce pot merge până la tetraplegii. De aceea, la cele mai mici simptome ce va ridica suspiciunea de suferinţă discala adresaţi-va medicului neurolog pentru un diagnostic corect şi complet.

Scheletul coloanei cervicale este compus din 7 vertebre din care primele două au o formă si o funcţie deosebită. Cele 7 vertebre interacţionează intre ele prin intermediul unor articulaţii si prin intermediul discurilor intervertebrale. Discurile au o structura complexa care asigura în acelasi timp mobilitatea gatului şi stabilitatea coloanei cervicale.
Majoritatea degradărilor de disc cervicale sunt date de uzură si doar 5% sunt consecinţa unor traumatisme .In cazul herniilor de disc cervicale nu marimea herniei contează ci localizarea ei şi durata de compresiune pe nerv.

Durerea din hernia de disc cervicală trebuie diferenţiată de durerea artrozicaă frecvent întâlnită în spondiloza cervicală şi poarta numele de nevralgie cervico-brahiala.. Nevralgia cervicobrahiala este definita ca o durere care apare la nivelul gatului si iradiaza pe membrul superior. Aceasta durere se prelungeste pana la degetele mainii, putând fi însoţită de amorţeli sau furnicături în acelaşi teritoriu. In functie de localizarea durerilor medicul poate aprecia nivelul de compresie. Cele mai frecvente hernii se localizeaza la nivelul C5/C6 si C6/C7.

Examenul clinic neurologic orientează medicul către o suferinţă a discului, insă diagnosticul de certitudine îl stabileşte examinarea RMN a coloanei cervicale.

Tratamentul in faza acută il reprezintă imobilizarea cu guler cervical, tratamentul antiinflamator şi neurotrofic. Dacă răspunsul la tratament este slab sau dacă apar deficite neurologice(pareze sau tulburări de sensibilitate) intervenţia chirurgicală se impune în cel mai scurt timp. Tratamentul cel mai modern constă în înlocuirea discului vertebral cu o proteza metalică(cage) sau interventiile minim invazive/endoscopice.

Acest tratament permite in acelasi timp cura chirurgicală a herniei si mentinerea mobilitatii coloanei cervicale mai ales la persoane tinere si active.

Leave a Reply