ABC Medical Center - Controversa antibioticelor in infectiile virale la copii

abc medical center -
articole medicale

Controversa antibioticelor in infectiile virale la copii
Controversa antibioticelor in infectiile virale la copii

Majoritatea copiilor care se prezinta in serviciile medicale pentru infectii in sfera tractului respirator superior primesc o reteta pentru un antibiotic. Cercetatorii americani au publicat un studiu in Journal of the American Medical Association in care subliniaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat si pe scara larga pentru inflamatii ale gatului cauzate de infectii virale, situatie in care administrarea antibioticului este complet inutila.

Din perspectiva parintilor principiul „dovezii sociale” functioneaza de foarte multe ori in mod eronat. Au avut prieteni de familie, cunostinte care au avut copii bolnavi, un medic i-a recomandat un antibiotic (sau au procurat direct de la farmacie din proprie initiativa) si copilul, dupa ce a mai facut vreo 3-4 zile febra, a inceput sa mearga bine si intr-un final s-a vindecat. In realitate infectia virala si-a urmat evolutia fireasca si s-a autolimitat in timp, antibioticul neavand nici un rol.

Exista aceasta ”asteptare” din partea multor parinti ce au copii febrili si cu gatul rosu: sa primeasca antibiotic. Adesea vin in cabinetul medical si se declara mirati „i-am dat antibiotic si nu ii scade febra!”

Din perspectiva unui medic in criza de timp, cu 10 copii in sala de asteptare, de fapt, este mult mai usor sa recomanzi antibiotice unui pacient cu o infectie virala decat sa nu recomanzi, deoarece, de cele mai multe ori, asa se asteapta pacientul sa faci. Este necesar destul de mult timp pentru a-i explica unui pacient toate aspectele legate de o infectie virala : ce este, de ce antibioticele nu au efect asupra ei si ca, in marea majoritate a cazurilor, se va face bine si fara ele. Unii medici nu isi aloca suficient timp sa explice toate aceste lucruri pacientilor lor.

Daca aceasta utilizare abuziva a antibioticelor ar fi doar inutila, problemele nu ar fi nici pe departe atat de serioase. Dar de-abia aici incep marile dezechilibre in organismul copilului ce a primit antibiotice pentru o banala infectie virala.
1. Rezistenta la antibiotice

Bacteriile sunt organisme extrem de versatile. Daca exista mai multe tipuri de bacterii care traiesc intr-o anumita zona din organism, cand se administreaza antibioticele, singurele care vor supravietui sunt cele rezistente la antibioticele respective. Deci, administrarea antibioticelor selecteaza tulpinile rezistente, iar iar acestea cresc si se reproduc.
2. Dismicrobismele intestinale

Antibioticele distrug foarte multe bacterii prezente in mod fiziologic in intestinul copilului. Apar astfel tulburari de tranzit (frecvent diaree, meteorism abdominal), dificil de echilibrat ulterior.
3. Candidozele

Antibioticele distrug flora bacteriana normala din cavitatea bucala si favorizeaza inmultirea unei ciuperci numite Candida albicans. Aparitia acestei ciuperci mai poate fi favorizata de scaderea imunitatii in contextul infectiei virale.
Candidoza orala se prezinta de obicei sub forma unor placarde albicioase, laptoase ce acopera o mucoasa intens rosiatica. Apare pe limba sau oriunde pe mucoasa orala.

Exista o tendinta generala in ultimii ani ca, influentati de accesul la informatie online din surse indoielnice, dar si de publicitatea pe scara larga la medicamente si servicii medicale, pacientii sa traiasca cu senzatia ca sunt foarte bine informati, uneori avand convingeri foarte puternice privind tratamentul pe care ar trebui sa-l urmeze. Combinatia intre pacienti incomplet informati, dar cu convingeri puternice si medici care nu isi aloca suficient timp pentru a discuta cu pacientii, poate duce adesea la prescriptii de antibiotice fara utilitate terapeutica, grevate insa de complicatii ulterioare redutabile.

Dr.Oana BARBU
medic specialist pediatrie

Aveti nevoie de un doctor ?
Programati-va acum !
Ne puteti contacta direct prin telefon
Program
Luni - Vineri 0800 - 2000, Sambata 0900 - 1300
Nume pacient
Telefon
Specialitate medicala
Serviciul medical

cele mai bune servicii medicale

Doar cu ABC Medical Center ai parte de servicii profesionale si atentie absoluta