ABC Medical Center - Testarea Babeș Papanicolau și importanța sa pentru sănătatea feminină

abc medical center -
articole medicale

Testarea Babeș Papanicolau și importanța sa pentru sănătatea feminină
Testarea Babeș Papanicolau și importanța sa pentru sănătatea feminină

Testul Babeș-Papanicolau este unul dintre cele mai importate teste pe care trebuie să-l efectueze o femeie. Numit și „frotiu Papanicolau”, testarea este o investigație de laborator pe care medicii o recomandă pentru a verifica dacă la nivelul colului uterin există leziuni precursoare de cancer.

Recoltarea probei se face fie de medic, fie de asistentă. Se vor ajuta de un dispozitiv care arată precum un cioc de rață (specul vaginal). Apoi vor folosi un instrument mic pentru a racla ușor celulele de pe suprafața colului uterin. Unele paciente pot simți un mic disconfort dar este de scurtă durată (3-5 secunde). Personalul unui laborator va examina celulele la microscop pentru a vedea dacă acestea sunt normale.

Testul Babeș Papanicolau poate depista celule canceroase sau pe cele care s-ar putea transforma în cancer, numite „precursoare”. Leziunile precursoare pot fi tratate pentru a fi împiedicate să se transforme în cancer. De asemenea, testul poate descoperi cancerul în stadiile incipiente, când poate fi tratat sau chiar vindecat.

Când ar trebui făcută prima testare Papanicolau?

Recomandarea pentru testarea Babeș Papanicolau începe de la vârsta de 21 de ani. Pacienta nu trebuie să fie activă sexual pentru a efectua testarea. După împlinirea vârstei de 30 de ani, medicul specialist ar putea sugera efectuarea suplimentară a unui alt test, HPV (Human Papilloma Virus).

În ce constă pregătirea pentru efectuarea testului Papanicolau?

Pacienta nu trebuie să facă nimic special. Deși până de curând nu era recomandată activitatea sexuală cu 24-48 de ore înaintea testării, s-a dovedit că testele au evoluat și nu sunt impuse condiții.

Cât de des trebuie făcut acest test?

• Categorie vârstă 21 - 29 de ani - la fiecare 3 ani
• Categorie vârstă 30 sau mai mult - la fiecare 3 ani sau o combinație de test Papanicolau și HPV la fiecare 5 ani
• Categorie vârstă 65 de ani sau mai mult - se poate opri efectuarea testării dacă:
- pacienta a efectuat testarea în mod regulat până la împlinirea vârstei de 65 de ani
- pacienta a avut 3 teste Papanicolau cu rezultate normale sau 2 teste Papanicolau și HPV combinate, cu rezultate normale în ultimii 10 ani
! Femeilor cu sângerare vaginală le este recomandat să nu amâne testarea.

Ce se întâmplă în cazul unui rezultat nedorit?

Medicul ginecolog poate sugera repetarea testării sau efectuarea unei colposcopii - o metodă neinvazivă de investigare a mucoasei colului uterin şi a mucoasei vaginale. Dacă se confirma diagnosticul de cancer de col uterin sau prezența unor leziuni precursoare, există tratamente eficiente disponibile. Însă diagnosticarea timpurie crește șansele de vindecare.
Așadar, nu vă neglijați sănătatea și programați-vă pentru efectuarea testului Babeș Papanicolau! Mai ales dacă nu ați fost testată niciodată sau dacă au trecut mai mult de 3 ani de la cea mai recentă testare.

Dr. Silvia Izvoranu
Medic specialist Obstetrică – Ginecologie ABC Medical Center

Aveti nevoie de un doctor ?
Programati-va acum !
Ne puteti contacta direct prin telefon
Program
Luni - Vineri 0800 - 2000, Sambata 0900 - 1300
Nume pacient
Telefon
Specialitate medicala
Serviciul medical

cele mai bune servicii medicale

Doar cu ABC Medical Center ai parte de servicii profesionale si atentie absoluta