ABC Medical Center - Infecția cu ROTAVIRUS – ce trebuie să știe orice părinte

abc medical center -
articole medicale

Infecția cu ROTAVIRUS – ce trebuie să știe orice părinte
Infecția cu ROTAVIRUS – ce trebuie să știe orice părinte

Infecția cu Rotavirus este cauza cea mai frecventă de diaree la sugar și copilul mic.

Există 5 tulpini ale acestui virus: A, B, C, D si E. Rotavirusul A, cea mai comună tulpină, determină peste 90% din infecțiile cu Rotavirus la om.
Ȋn fiecare an, Rotavirusul generează peste 20 milioane de consultații, aproximativ 2 milioane de deshidratări severe, ce necesită spitalizare și, din păcate, în jur de 500.000 de decese anual, la nivel mondial, la copii cu vârsta de până la 5 ani, ȋn special ȋn țarile ȋn curs de dezvoltare.

Transmiterea bolii se face pe cale fecal-orală, prin mâini contaminate, de pe suprafețe și obiecte, și, posibil, pe cale respiratorie. Este o diaree extrem de contagioasă. Rotavirusul este foarte rezistent ȋn mediu și la soluțiile obișnuite de dezinfectat, supraviețuind ȋn mediu ȋntre 9 și 19 zile. De aceea necesită măsuri speciale de dezinfecție.
Gastroenterita cu Rotavirus este o diaree ce poate evolua de la forme ușoare pâna la forme severe, caracterizată prin: greață, vărsături, diaree apoasă și febră. Odată infectat, copilul trece printr-o perioadă de incubație de durează de la câteva ore până la 4 zile. Diareea durează ȋntre 3 și 8 zile (minim 2 zile, maxim 23), dar se poate prelungi la copiii cu imunitate scăzută.

rotavirus abc medical center

Deshidratarea este frecventă ȋn infecția cu Rotavirus și este cauza deceselor provocate de această afecțiune. Semnele deshidratării includ: somnolență, uscăciunea gurii și a limbii, scăderea cantității de urină (la sugar- mai puține scutece ude), fontanela anterioară deprimată etc.

Infecția cu Rotavirus A se produce cel mai frecvent la sugar și copilul mic (sub 2 ani) și determina, de obicei, simptomele cele mai severe. Infecțiile ulterioare cu alte tulpini sunt asimptomatice sau, cel mult, forme ușoare de boala.Infecția la nou-nascut este adesea ușoara sau asimptomatica. Cele mai severe forme tind sa afecteze copiii ȋntre 6 luni și 2 ani și pe cei imunodeprimați. Imunitatea prin boala este pe toata viața pentru tulpina respectiva. Datorita imunitații capatate ȋn copilarie, majoritatea adulților nu fac diaree cu Rotavirus.

Diagnosticul infecției cu Rotavirus se face clinic și printr-un test rapid, din materiile fecale, ce confirmă etiologia.
Gastroenterita cu Rotavirus nu are tratament etiologic, ci doar simptomatic și de rehidratare. Ȋn funcție de gradul de severitate, tratamentul presupune: rehidratare orală în formele ușoare și medii și rehidratare parenterală (intravenoasă) la cei cu deshidratare severă.

Sugarii alimentați natural vor continua alăptarea, cei alimentați cu formulă de lapte vor primi un preparat delactozat. Un regim alimentar adecvat va reduce timpul de vindecare. Regimul special de diaree (orez fiert, brânză proaspătă, supă de zarzavat, carne fiartă, mere coapte, banane etc) trebuie menținut încă 2-3 zile după normalizarea scaunelor.

Tratamentul simptomatic cuprinde: antidiareice, antiemetice, antitermice și probiotice.
Măsurile cele mai importante însă sunt cele de prevenție: igienă atenta a mâinilor și a alimentelor, surse de apă potabilă necontaminată, izolarea pacienților pentru evitarea raspândirii virusului, alimentația exclusiv naturală a sugarilor și, nu ȋn ultimul rând, vaccinarea.

Vaccinul antirotaviral este un vaccin oral și a determinat scăderea semnificativă a incidenței și severității infecției cu Rotavirus ȋn țările ȋn care a fost introdus în calendarul de vaccinări.

Dr. BARBU OANA
medic specialist pediatru

Aveti nevoie de un doctor ?
Programati-va acum !
Ne puteti contacta direct prin telefon
Program
Luni - Vineri 0800 - 2000, Sambata 0900 - 1300
Nume pacient
Telefon
Specialitate medicala
Serviciul medical

cele mai bune servicii medicale

Doar cu ABC Medical Center ai parte de servicii profesionale si atentie absoluta