ABC Medical Center - Infectia cu ROTAVIRUS – ce trebuie sa stie orice parinte

abc medical center -
articole medicale

Infectia cu ROTAVIRUS – ce trebuie sa stie orice parinte
Infectia cu ROTAVIRUS – ce trebuie sa stie orice parinte

Infecția cu Rotavirus este cauza cea mai frecventa de diaree la sugar si copilul mic.

Exista 5 tulpini ale acestui virus: A,B,C,D si E. Rotavirusul A, cea mai comuna tulpina, determina peste 90% din infecțiile cu Rotavirus la om.
Ȋn fiecare an Rotavirusul genereaza peste 20 milioane de consultații, aproximativ 2 milioane de deshidratari severe, ce necesita spitalizare si, din pacate, in jur de 500.000 de decese anual, la nivel mondial, la copii cu vârsta de pâna la 5 ani, ȋn special ȋn țarile ȋn curs de dezvoltare.

Transmiterea bolii se face pe cale fecal-orala, prin mâini contaminate, de pe suprafețe și obiecte, și, posibil, pe cale respiratorie. Este o diaree extrem de contagioasa. Rotavirusul este foarte rezistent ȋn mediu și la soluțiile obișnuite de dezinfectat, supraviețuind ȋn mediu ȋntre 9 și 19 zile.De aceea necesita masuri speciale de dezinfecție.
Gastroenterita cu Rotavirus este o diaree ce poate merge de la forme ușoare pâna la forme severe, caracterizata prin: greața, varsaturi, diaree apoasa și febra. Odata infectat,copilul trece printr-o perioada de incubație de dureaza de la câteva ore la 4 zile. Diareea dureaza ȋntre 3 si 8 zile (minimum-2 zile,maximum-23 zile),dar se poate prelungi la copiii cu imunitate scazuta.

rotavirus abc medical center

Deshidratarea este frecventa ȋn infecția cu Rotavirus și este cauza deceselor provocate de aceasta afecțiune. Semnele deshidratarii includ: somnolența, uscaciunea gurii si a limbii, scaderea cantitații de urina (la sugar- mai puține scutece ude), fontanela anterioara deprimata, etc…

Infecția cu Rotavirus A se produce cel mai frecvent la sugar și copilul mic (sub 2 ani) și determina, de obicei, simptomele cele mai severe. Infecțiile ulterioare cu alte tulpini sunt asimptomatice sau, cel mult, forme ușoare de boala.Infecția la nou-nascut este adesea ușoara sau asimptomatica. Cele mai severe forme tind sa afecteze copiii ȋntre 6 luni și 2 ani și pe cei imunodeprimați. Imunitatea prin boala este pe toata viața pentru tulpina respectiva. Datorita imunitații capatate ȋn copilarie, majoritatea adulților nu fac diaree cu Rotavirus.

Diagnosticul infecției cu Rotavirus se face clinic si printr-un test rapid, din materiile fecale, ce confirma etiologia.
Gastroenterita cu Rotavirus nu are tratament etiologic, ci doar simptomatic si rehidratare. Ȋn funcție de gradul de severitate tratamentul presupune: rehidratare orala in formele ușoare și medii și rehidratare parenterala (intravenoasa) la cei cu deshidratare severa.

Sugarii alimentați natural vor continua alaptarea, cei alimentați cu formula de lapte vor primi un preparat delactozat. Un regim alimentar adecvat va reduce timpul de vindecare. Regimul special de diaree (orez fiert, brânza proaspata, supa de zarzavat, carne fiarta, mere coapte, banane etc)-trebuie menținut inca 2-3 zile dupa normalizarea scaunelor.

Tratamentul simptomatic cuprinde: antidiareice, antiemetice, antitermice si probiotice.
Masurile cele mai importante insa sunt cele de prevenție: igiena atenta a mâinilor și a alimentelor, surse de apa potabila necontaminata, izolarea pacienților pentru evitarea raspândirii virusului, alimentația exclusiv naturala a sugarilor și nu ȋn ultimul rând, vaccinarea.

Vaccinul antirotaviral este un vaccin oral și a determinat scaderea semnificativa a incidenței și severitații infecției cu Rotavirus ȋn țarile ȋn care a fost introdus in calendarul de vaccinari.

Dr. BARBU OANA
medic specialist pediatru

Aveti nevoie de un doctor ?
Programati-va acum !
Ne puteti contacta direct prin telefon
Program
Luni - Vineri 0800 - 2000, Sambata 0900 - 1300
Nume pacient
Telefon
Specialitate medicala
Serviciul medical

cele mai bune servicii medicale

Doar cu ABC Medical Center ai parte de servicii profesionale si atentie absoluta