Solicita o programare
Neurologie Pediatrica
Servicii medicale
Consultatii
- Medicina de familie
- Pediatrie
- Chirurgie pediatrica
- Reumatologie
- Neurologie
- Neurologie Pediatrica
- Medicina interna
- ORL
- Nefrologie
- Cardiologie
- Chirurgie generala
- Obstetrica-Ginecologie
- Dermato - venerologie
- Dermato - estetica
- Endocrinologie
- Oftalmologie
- Psihiatrie
- Psihologie
- Chirurgie ortopedica pediatrica
- Stomatologie si implantologie
Program clinica
- Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
- Sambata: 09:00 - 13:00
- Duminica: Inchis
Programari
- programari@abcmedicalcenter.ro
Neurologie Pediatrica
Neurologia Pediatrica este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si prevenirea afectiunilor sistemului nervos (central si periferic) la sugari, copii si adolescenti. Nu putini dintre pacientii pediatrici care consulta un medic au o problema neurologica, fie izolata, fie asociata unei alte boli si, in majoritatea cazurilor, are un impact semnificativ asupra vietilor pacientului si familiei acestuia.
Această specialitate joacă un rol important în evaluarea neurologică periodică la vârstele cheie de dezvoltare (3, 6, 9, 12, 18, 24 luni) a copiilor născuți prematur, precum și a tuturor nou-născuților cu risc de a dezvolta sechele neurologice, având drept scop depistarea și recuperarea precoce a complicațiilor neurologice.
Patologiile întâlnite la neurologie pediatrică sunt:
Un consult neurologic este primul pas către un diagnostic corect, un tratament adecvat, scopul final fiind îmbunătățirea calității vieții pacientului.
Semne și simptome care indică necesitatea unui consult neurologic:
Este necesar un consult neurologic în cazul copiilor născuți prematur, aceștia având un risc mai mare de a avea întârziere în dezvoltarea neuromotorie, fiind și mai mare dacă au avut greutate mică la naștere sau suferință ante-, peri- sau postnatală. Astfel, se recomandă monitorizarea periodică a dezvoltării, inițial la fiecare 3 luni în primul an de viață, urmând ca apoi evaluarea să se facă la interval de 6 luni.
În ce constă un consult neurologic?
O evaluare neurologică completă constă în obținerea unui istoric medical cât mai amănunțit, cunoașterea etapelor normale ale dezvoltării motorii si cognitive a copilului, examenul neurologic adaptat vârstei copilului.
Consultul neurologic este fundamental pentru alegerea investigațiilor complementare, precum analize de sânge, teste genetice, electroencefalograma (EEG), imagistică cerebrală sau spinală, în funcție de suspiciunea diagnostică.
Etapele evaluării neurologice diferă în funcție de vârsta pacientului, fiind mai puțin convențională în cazul sugarului și copilului mic față de evaluarea copiilor mari și adolescenților.